(Бях обещал да напиша нещо за "the road to Tiësto" , но тъй като изпуснах първият месец след концерта, след това и вторият... Защо да не напиша нещо именно на 3тият?!)

Днес е 17 декември. Преди 3 месеца имаше един event, както е модерно вече да се нарича дадено събитие, един евънт, който беше очакван от едни и незабелязан от други. Това беше посещението на един DJ!. Незнайно защо това събитие не се раздуха, както се прави по принцип (дали от съобразителност, че техно бабите ще помъкнат внучетата да ги учат на "Кажи баба, dance 4 life" и по този начин скромният капацитет на зала "Фестивална" ще се окаже крайно недостатъчен или по някаква друга причина - не зная). На 17 септември 2008 година DJ Tiesto беше в България! Той дойде в зала "Фестивална" , в София, за да зарадва своите фенове (или нечии други, както [сигурен съм] той самият е осъзнал малко по-късно...) . Лично аз очаквах този концерт от началото на май месец (тогава ми казаха, че Tiësto ще идва и първата мисъл, която избликна в плиткият ми ум беше "Отивам!") и в началото на мнение, че ще изпусна много, ако не отида, но после се оказа, че съм в криза с парите и така нататък... Все пак, първото нещо, което си купих с първата заплата беше билетчето за грандиозното събитие! Така вече бях сигурен, че дори и борсите в Токио да фалират аз пак ще отида на концерт! Лятото мина бързо и неусетно, идваше септември - първи, втори, трети, пети... Всеки следващ ден минаваше все по-бавно и по-бавно. Дали защото се усещаше носталгия, че трябва да спирам работа, дали заради смесените чувства, които се трупаха относно даскалото или пък заради концерта? Не знаех... И така дните минаваха докато не дойде 16ти септември. Сметнах за добре да си легна късно вечерта, за да стана по-късно сутринта (да не ме измъчва чакането). Наистина си легнах късно, но уви - станах рано.
Беше вече 17 септември! Концертът беше все по-близо с всяка изминала секунда. Събудих се към 8 сутринта. Времето беше кофти, даже доста - в Асеновград валеше дъжд. Малко след като се събудих и си пуснах компютъра, попитах една приятелка как е времето в София и разбрах, че и там вали - времето определено не беше на наша страна... Беше едва 9, а аз трябваше да съм на гарата чак в 11:50 ! Полудявах! Реших да напиша нещо в блога за концерта (всъщност исках да се изфукам :Р), но нищо не ми идваше на ум - постоянно пишех и триех! По едно време и двамата пичове, с които щях да ходя към София влязоха в скайп и още веднъж преговорихме сценария. След като оточнихме всичко, аз продължих да се мъча да напиша нещо! Не успях... Накрая казах "Майната му! Тръгвам!" и зарязах всичко - вече минаваше 11:20 ! Облякох се набързо и като видях как вали повиках такси. След 5 минути бях на гарата... За щастие там срещнах един съученик и с него си поговорихме, та времето мина бързичко.След малко влакът дойде, но от моите хора нямаше и следа... Притесних се и им се обадих, а те ми обясниха къде точно се намират в момента (бяха на около 10минути от гарата, а влакът тръгваше след 5!), помолих ги да побързат и се качих. Седнах на едно място и трескаво започнах да оглжедам минувачите - моите хора все още ги нямаше! Накрая, минута-две преди да тръгне влакът ги видях! Побързах да отворя вратата, за да не тръгне шибаната машина, че не ми се пътуваше сам... Качиха се и минутка по-късно влакът тръгна към Пловдив.
Във Филибето щяхме да сме най-късно в 12:30, а влакът за София тръгваше 50 минути по-късно (ако не се лъжа). Когато стигнахме в Пловдив си купихме билети за София и отскочихме до Била да си напазаруваме. Когато се върнахме влакът беше дошъл и отидохме да си намерим места (Ебати стамболийците! Едва си намерихме място от тия хора! Нали беше учебен ден и учениците от Стамболийски караха влака буквално да се издува... За 30те минути "прекарани" с всички тия непознати, се наслушах на простотии за един месец напред). След като обиколихме вагоните няколко пъти се "тупнахме" при една мадама (не че искахме да й пречим, ама иначе трябваше да стоим прави). След гара Стамболийски вече можеше спокойно да си намериш места, на които да легнеш! (докато преди минути, нямаше достатъчно въздух >.<). В началото беше доста скучно във влака - говорихме си разни тъпотии и слушахме една рекламка за концерта идваща от някакъв телефон...
Понеже пътувахме с пътническия влак и спирахме на всякакви гари и гарички, а на една от тях стана нещо доста интересно :
на една доста малка гаричка, разнебитена отсякъде (имам предвид, онова дето трябваше да играе ролята на билетна каса или иначе казано, мястото на което една добродушна лелка ти се пули иззад дупка пробита в голямо стъкло и ти взима стотинките, за които ти дава една бяло-синя хартийка, която се приема от кондуктора), се качи един пич, който беше достоен да носи приза 'ебати изпадналият българин!" - ръст среден, ала бала, с един пуловер, сякаш правен преди 20тина години, с едни панталонки, които са присъщи на туристите и най-необичайното - една плетена торба, от която се подаваше... котка! Да, точно така - котка! Изглежда ходещият приют за бълхи беше доста доволен от своята позиция и дори благоволи да поздрави своите поданици с един премрежен поглед!
"Изпадналият" седна срещу нас. Там вече се беше нагмездила една циганка с едно 2-3 годишно чаве. Оня пич я поздрави и седна, след което остави котката и всичкият багажлък, дето носеше. Носеше и от ония яките вафли, дето са големи и ги водят вафла-сладкиш или нещо такова. Най-чудното беше, че отчупи едно голямо парче на котката и цар Бълхарник III започна доволно да ръфа вафла с фъстъци!
Оставихме пича с котката и се опитахме да поспим, за да сме по-енергични вечерта, а и пътя беше доста дълъг и изморителен, така че... След време се появи и кондукторът - провери ни билетчетата (само дето ни разбута мама му стара, тъкмо се унасяхме в сладка... котешка дрямка ;] ), а после отиде до господарят на Котаракът в чиз.. ъъ чанта! Пича си подаде билета, а кондуктора му каза, че е невалиден (бил го заверил предварително, което било край фактически), след което (за изненада на всички) тоя пич взе да бръщолеви нещо на немски! А по-точно :
- Какво? Какво му е на билета?? Той е от Бургас за София, нали влакът е за София??
Кондукторът упорито му говореше на български и му каза, че трябва да доплати 4 лева. Немскоговорящият явно се усети, обаче изкара портфейл, в който нямаше пукната стотинка - само кредитни карти, нищо в кеш!
Като разбра кондуктора, че работата няма да стане си тръгна... После няколко пъти минаваше покрай чужденеца и все повтаряше "4 лева!!!" . На нас тримата ни стана доста интересен тоя чужденец и взехме да го обсъждаме. Малко по-късно, единият приятел се върна към дрямката, а другият гледаше пейзажите през прозореца. Аз обаче продължавах да гледам чужденеца, особено след като започна да обяснява на циганката до него, че е швейцарец и че семейството му живеело еди си къде от 500 години :D Тая циганка хал хабер, а аз се пръсках от смях :P . Пича й обясняваше на немски, на френски... Само да знаеше, че тая и български не разбира , ха-ха-ха! При поредното посещение на кондуктора не издържах и казах на немеца, че билетът му е невалиден и трябва да доплати още 4 лева. Той взе да ми се обяснява, че билетът му е за отиване и връщане и би трябвало да важи 30 дни. Обясних му какво е положението, слушайки суфлиращият ми кондуктор (по едно време ми стана много смешно, защото тоя пич дето се беше отдал на дрямка се събуди и се очуди "Ама ти говориш немски ли бе?" много смешно ми стана тогава :D). Обясних после и на кондуктора каква е работата - че тоя пари няма и няма как да даде. А ние да дадем вместо него си беше чистият абсурд! Кондукторът вече се отказа. А немеца взе че ме заговори... Започна се един разговор, който не ми беше особено приятен, тъй като не знаех добре немския и не исках да се излагам, но е доста хубаво да си в чужда държава и някой да говори твоят език... След малък разговор на немски, помолих чужденеца да преминем към английският, ако може да говори и минахме на английски. След малко разбрах, че това е един Швейцарски професор, пич с 3 висши образования, който знае 7 езика, учи 8ми (българският), има тур операторска фирма тук и е голям природолюбител. Доста си поговорихме с него за България, за положението тук, за красивите жени, за красивата природа... Разбрах, че като цяло България му харесва и смята да остане тук да живее. Времето минаваше бавно, разговорът се влачеше... в 17:30 влакът влезе в пределите на централна гара София. Разделихме се с швейцареца (получих визитка от него и смятам да му честитя празниците тия дни) и потеглихме напред към изхода. Оттам започна истинското шоу! Трябваше да намерим едно момиче. GPS-a на N95-то ни изостави още на входа на гарата (в смисъл, че първо зареждаше бавно, а после не можахме да се ориентираме :Р) и прибегнахме до по-сигурният метод - на листче написано на кой рейс да се качим и на коя спирка точно да слезем! :D Оттам чакахме рейсове, та дупчихме билетчета, та брояхме спирки! Смях! След доста лутане и използване на GPS-а , след като установихме, че не GPS-а а нашите тикви не работят, попитахме един човек как да стигнем до уреченето място, пича ни насочи и след 10 минути бяхме там! Намерихме момичето, а то ни заведе до Фестивална :)
Беше към 20 часа и малко, когато стигнахме до залата и отидохме на входа да чакаме - ВИП входа и входа за нормалните лунгури бяха различни и така ние трябваше да чакаме доста време, тъй като началото беше обявено за 22:00 ! Беше студено... Ние бяхме с тънки, летни дрехи и вече измръзвахме, тъй като бяхме обикаляли доста. Разходихме се малко из тълпата, направихме си няколко снимки на местопрестъплението и започнахме да чакаме. Времето минаваше адски бавно! Към 21:30 от залата започнаха да се чуват звуците на партито и тълпата започна да полудява! Аз лично, бях вече почти вкочанен от студ, а при вида на ентустиастите по къси ръкави и летни ризи просто умирах! (при положение че беше сигурно 2-3 градуса, най-много 5-6, имаше хора с къси ръкави и шорти, аааа!!!!). Тълпата започна да скандира "Tiesto, Tiesto" , но все още не ни пускаха... Последните минути до 22:00 едва дочакахме! За наше огромно съжалание обаче, дори след като мина 22:00, пак не ни пуснаха... Продължихме да се кефим на мощният звук, който разтърсваше залата и накрая доживяхме момента - започнаха да пускат! Беше към 22:30-35, дори може би малко по-късно. Докато влезем вътре минахме в 11тият час. Оттам бързо в залата, надявайки се, че ще бъде топло, обаче - изненада!!! ВИП входът беше ОТВОРЕН и оттам влизаше студено и ние пак си мръзнахме... Имаше подгрявка с хаус, публиката вече полудяваше от кеф, а ние тримцата седнахме на една пейка и зачакахме. Tiesto трябваше да излезе точно в 12! Докато се възмущавахме как може да подгряват trance DJ с house, излезе Ida Corr и изпя Let me think about it (мен това ме изкефи;) но озвучението беше скромно за гласовите възможности на тая пичка). Последните минути пред 12 едва изтърпяхме! Светлините изгаснаха и... НИЩО! Веселин някой си (извинявам се, не му знам името) продължаваше да пуска хаус и да ни краде от времето >.< . След 20тина минути обаче... Осветлението бе спряно, музиката спря, светна един прожектор над Веселинчо и той посочи към големият пулт! ТОВА БЕШЕ ТОЙ!!!!! Най-накрая !!!! Дойде това, което очаквахме с месеци и заради което мръзнахме близо 3 часа вънка на студа (само пред Фестивална, разкарването от централна гара до там не се брои!). Tiesto влезе и застана зад пулта... Публиката полудя, след което музиката започна! Веднага се насочихме към тълпата, за да се присъединим и да диско денсим (не съм по танците, ама бива ли да седна и да слушам 4 часов сет на пейката? :D)... Започна един страшен сет! Почти 4 часа музика до дупка! Естествено, аз като не много голям фен на Tiesto, не бях запознат с едно 50% от песните, които пусна, но всичките ми харесаха като цяло ;) Естетсвено все пак - Break my fall, Just be, Dance 4 life и още няколко ( чието име не знам, просто ги имам на сетове ) ми бяха познати и се изкъртих на тях! Даже пях! :D
Концерта като цяло беше много як - що-годе добро озвучаване, добри визуални ефекти - видео стената зад диджея ни забавляваше постоянно - с различни визуализации, с клипове на песни, с призиви "да направим малко шум" и така нататък :) На няколко пъти (бая си бяха май) на видео стената се изписваха трите реда един след друг :

SOFIA

LET ME HEAR YOU

MAKE SOME NOISE

И публиката, естетсвено, полудява и почва да вика както откачена :D ( и аз в т'ва число :D ). По средата на концерта Tiesto спря музиката и загаси лампичките :Р и никаква реакция... Публиката реагира светкавично и след като го надъха с "WE WANT MORE" той пусна музиката отново ;)) Към края вече започнаха да се появяват имената на градове, в които е бил или предстои да бъде за In Search of Sunrise Tour 2008. Видяхме 26323235325 града, които се сменяха постоянно, а накрая остана нашата скромна София :) В самият край на концерта (нещо което въобще не съм очаквал,а и кой друг би?), пича взе, че си изключи слушалките, подписа ги и ги хвърли в публиката!!! След което помаха са сбогом и си тръгна... Скандирахме името му няколко минути и се изнесохме да подишаме чист въздух. Погледнахме часовниците си - беше 4:12... Афтърпартито се водеше от някаква хаус диджейка, т.е ние директно го пропускахме! Излязохме от залата, сбогувахме се с другите транс фенове (с тия дето от форумите) и си тръгнахме. Опитахме да хванем такси ама йок - всичко живо заето! Накрая спря един и като му казахме, че отиваме до Подуене каза "Скачайте, ама ви взимам петак до там" - явно е било много, но нас това не ни интересуваше :) И без това нито знаехме пътя, нито ни се мръзнеше повече, нито можехме да си хванем друго такси! Качихме се и след 5 минути бяхме на гара Подуене. (знаете ли историята за Подуене? :D В края ще я напиша). Беше вече 5 и нещо сутринта. Купихме си билети (най-ранният влак беше 6:42 или нещо такова) и едва дочакахме да дойде... Имаше и други фенове, които пътуваха за Стара Загора и за къде ли не още :) Дойде влакът в уреченият час и се качихме... Спряхме на една гара да хапнем и после аз ударих една дрямка, за другите не знам. Събудиха ме малко преди Пловдив. Оттам си хванахме рейса за Асеновград и в 11 и нещо пак си бяхме в Асеновград! За 24 часа толкова неща ни се случиха че.... :D
Оттам уж щях да ходя да спя, ама друг път! То след такъв екшън спи ли се? :D Оттам директно на училище (бях втора смяна) и трансиран разказвах за якия концерт :) Ушите ми бучаха до късният следобед...

Сега, 3 месеца по-късно, остават само хубавите спомени и надеждата, че Tiesto пак ще дойде след 1-2 години и пак ще идем да му се порадваме :)


Какво не ми хареса? Простата тълпа! Докато чакахме отвън да влезем слушам едни до нас - звънят на няк'ва шматка :
- Алоооооо Миме къде си уеееее?? Как ше си у вас бе? Що не дойде, нали си много голяма ХАУС МАНИАЧКА?

АЛООООООООО ОЛАНКОООООООЛУ!!!! Tiesto е trance DJ от доста време насам!

Като влязохме после - всички се разцепваха на хаус музиката, пък уж са дошли да слушат транс... Неразбран остава народният простак...

А сега последно - историята за Подуеньее :D

.... И като се разкрачил Крали Марко и с единия си крак стъпнал на Стара планина, пък с другия върху Родопите и като се провикнал - "Еееееееееей, селяниииии, кое е това село под хуя ми?" и тъй го кръстили Подуене :D

Хайде лека нощ че главата ме боли адски много.. А иначе за Tiesto остава хубавият спомен :)

P.S
Ето ви два линка (на тия дето са имали нерви да прочетат всичко :D)

Първият е моето кратко описание на концерта на същият ден (тъй като почна след 12, си беше 18ти вече :D) Ето тук пише как Tiesto разби България!

А ето и всичко много накратко през погледа на един от спътниците ми - Tiesto @ Festivalna Hall, Sofia, Bulgaria - 17.09.2008 . Тук ще намерите и малко снимки от събитието! А и като цяло това е блог за ТРАНС музика, така че феновете могат да му се накефят ;)