Драги подлизурко,

да ти еба майката! Пак ме преебаваш, пък уж сме от една партия... Както и да е! Пращам ти хабер от наше село, та да знаеш как е, що е.

Нали помниш Румбата овчаря, оня бе - ахмакът. Та той уж ахмак, ахмак ама най-сербес излезе, от мен да знайш! По-хитър от повечето видни селски аристократи излезе, излъга ги - знаеш, оня прост, ама и народа прост - и сега (навярно вяра няма да ми фанеш), кмет е на селото! Сега пасе не ония, ами тия овци, сиреч хората. Бил интелектуалец (май така беше думата), бил чел много демек! Само аз и ти май знаем какво е чел, ама въпреки, че четеше как става, пак не можеше да си направи хубаво вино серсемина, ха-ха-ха! Та, вее си байряка сега Румбата, лунгурина с лунгурин, па харчи селските пари само за него си и за булка овчаровица. И тия от селото страдат, ли страдат - "Многострадална Геновева" по истински случай ти казвам! Такси всевъзможни и измислени взе да събира и глад е сега. Взеха да крадат всички, кой квото награби - на комшията му откраднаха няколко овце и агнета, на Ставри му разбиха магазинчето, а на Генади, горкия, ракията му вдигнаха!! Честна дума ти казвам! Иначе скоро се бяха оплакали от лъжливото овчарче, май някой негов човек от кметството го беше издал, та дойдоха на проверка, ама нали ги знаеш нашите - почерпиха се и сега пак му е рахат!
Царя знаеш, върна се от страната на портококалите, даже ти май си беше у нашенско като стана тази поразия? Ама той като цар какво може да направи, при тая демокрация? Взе си полята и лозята и си дреме сега в двореца и му е добре... Даскала разправя, че бил по-зле и от цар Петър и даже от оня -забравих му името- дето бил предател за христиените, та баща му го ослепил за има-няма време. Само се чудя кой е тоя цар Петър, някакъв роднина ли е на сегашният, не зная! Минчо разправя, че бил брат на цар Киро, ама мен ме съмнява тая работа. Та, сегашният цар май е ударил кьоравото, че баща му е умрял, та граби с пълни шепи, оти няма кой да го ослепи и да го катурне от царският престол като оня другия. Само разправят, че зет му бил някаква кокона-муньос , що ще рече туй не зная, ама дано като се гътне дъртия да не даде короната на зетя, оти щом е кокона (първата дума я разбрах поне), може да ни накара сички с костюми да ходим, сякаш сме на погребение! Сал дрипите и галошите си знаем ние, не можем да сме важни и наконтени като големците.
Ваньо циганина помниш ли? Той изкара едно кметство още ти като си беше тука. Циганина си остава циганин - още се бута там и все шари налево-надесно с тия очи и гледа къде, какво да открадне. Не наяде се тая гад мръсна! Ама мангала си е мангал - когато да го утрепеш все си закъснял!
Тука има един, дето уж е стар, ама аз скоро чух за него (знаеш политиката не ме вълнува, ама като се напият Минчо и Генади и все потфащат тая тема и всички останали ревем с цяло гърло и им пригласяме сякаш знаем какво говорим, ама карай) викат бил известен с многобройната си челяд - като идело време за избори и от турско 50тина хиляди челяд идвали за него да гласуват. Сигур не всичките са негови, щото не виждам как може да ги изхрани. Той и Минчо така разправя, ама Генади се противи, щото мъжът на ден можел от 100 до 1200 деца да прави, та какво ми било 50 000. Абе пиянски истории и мишления, какво да ти кажа! Та тоя, имал некаква партия, казвала се ДУПИСЕ, та чух, че искал да сменя името на нашенско и да го прави - дуписарско царство или в краен случай - дупедавско царство. Та поради тая причина трепереме всички да не склонят наште, оти не знаем после какви ше ги дървиме! Много сме се притеснили, че наште - знаеш - лесно склоняват мама им стара! Те всичките са като кучета и като им хвърлят кокала и ще се изпотрепят за него, пък оня дето го е хвърлил, ръфа месото отстрани и се хили и сеир за безпари гледа! Та, казват, че дуписарския имал много пара - чааак от оттатък океанът му ги вливали, от Анадола, от Диарбекир май... За второто особено, няма да се очудя, та нали там са ни мъчили 500 години, та сега да няма да искат да ни мъчат пак? Абсурд! Майната му! Дано нашите псета да не се навият и да ни сменят, щото те ако искат да са дупедавци, ний не щем! Та, чини ми се, че патаклама голяма ще става, ама кога - сам не зная. Само се надявам ние да надвием и да вземем да турим малко по-сербес и по-хитри да ни разпределят парите, та да я караме по-леко, че така се нетърпи!
Последната мода (нали тъй наричат из градско новоситите?) е за русначето, на братушката военния - внука. Та той, ако го помниш, дето беше едно такова, все ревеше и все го бъхтяха и му се подиграваха, сега се върна от градско и вече станал голяма работа. Важна клечка бил вече и той, така разправят клюкарите начело с Шошо Жълтия (на него вече му викаме Жълтия, щото само слухти и дрънка глупости! Като жълт вестник е да еба майка му да еба! За мене знаеш ли какво разправял? Че съм имал вземане-даване с на Кольо малката чужбина жена му... Само да ми се вясне пред очите, ще му скъсам главичката на Шошо!). Та и русначето дойде, хъката-мъката и влезе и той в кметството без проблеми...
Та така вече няколко години русначето, оня анадолския и царя диктуват що ще става в наше село. Пък да отвлича вниманието на хората и да говори вместо тристранният пакт (хе-хе, това с пакта е по моя идея!) взеха селският глашатай - Жоро Първака. Всеки дърпа чергата към него и положението стигна до там, че вече се не трае! Догодина щяли пак избор да правят, ама ми се струва, че пак някакви мекерета като тия ще да изберат и то струва ми се, поради липса на свестни...
Чух че по румънско било по-добре и смятам и аз като хъшовете, да ходя там да си диря късмета там. Па дано да търсят гурбетчии, та да не живеем баш в мизерия и там.

Мисля че това е. Заключвам тъй - няма ги момците, няма ги храбреците - де що се обърнеш - все женско ще видиш... Че даже и всички в кметството, и в училището, и където и да е - все са такива! Та ето за туй, сами прекръщаваме се ний! Хабер и много здраве имаш от нашето Путиланско царство! (като гледам и дупедавско не е лоша идея май-май)

Твой верен другар и съселянин (ама преебеш ли ме пак ще дойда в сръбско при тебе и ще те утрепя мама ти мръсна!) :

Ганчо

Послепис :
Само дядо поп продължава да си хапва шунка по време на пости и май-май си е най-добре от цялото село!